El primer borrador del plan de la hepatitis C tará llistu en 3 selmanes

El primer borrador del plan de la hepatitis C tará llistu en 3 selmanes

El secretariu xeneral de Sanidá, Rubén Moreno, avanzó qu'en trés selmanes va tar llistu'l primer borrador del Plan Estratéxicu Nacional pal Abordaxe de la Hepatitis C que van ellaborar los espertos nacionales convocaos pol Ministeriu pa determinar los criterios d'usu de les melecines d'última xeneración contra esti virus. Darréu va enviase a les comunidaes que van ser les encargaes de da-y el preste definitivu nel marcu del Conseyu Interteritorial del Sistema Nacional de Salú (SNS).

   Asina lo anunció'l 'numberu dos' del ministru de Sanidá, Alfonso Alonso, tres la primer xunta de coordinación que caltuvieron con técnicos del Ministeriu y l'Institutu de Salú Carlos III y l'hepatólogu Joan Rodés, encargáu de coordinar el grupu d'espertos, pa definir el restu de miembros y marcar los plazos que va tener la ellaboración d'esta estratexa.

   El plan pretende conocer la epidemioloxía de la enfermedá, crear un rexistru de pacientes y establecer los criterios científico-técnicos pal so tratamientu, lo que va conllevar la revisión de los informes de posicionamientu terapéutico y guíes de práctica clínica ellaboraes va unos meses, según reconoció Moreno.

   Dende'l Ministeriu nun quixeron precisar cuántos pacientes van beneficiar de los nuevos tratamientos, dempués de que va dos selmanes avanzara que nel 2015 podríen tratase unos 7.000. "Yera una estimación, non una llenda", precisó'l secretariu xeneral, qu'insistió en que l'usu de los nuevos fármacos nun van tar condicionáu pol so preciu.

   "Cuando conozamos la dimensión del problema vamos saber cómo lo financiaremos. Pero va ser una decisión clínica, nin económica nin política", resaltó.

CINCO ESPERTOS NACIONALES Y TRÉS INTERNACIONALES

   Na xunta d'esti llunes acordóse que'l comité d'espertos del Ministeriu tea formáu, amás de por Rodés, por Agustín Albillos, xefe de Gastroenteroloxía del Hospital Ramón y Cajal de Madrid; Javier Crespo, xefe de Serviciu de Dixestivu del Hospital Marqués de Valdecilla (Cantabria); María Buti, xefa de Serviciu de Medicina Interna del Hospital Vall d'Hebrón de Barcelona; Alfonso Moreno, catedráticu de Farmacoloxía de la Universidá Complutense de Madrid; y Antonio Andreu, director del Institutu de Salú Carlos III de Madrid.

   Estos espertos van tener una primer xunta esti mesmu miércoles y cuando tengan les primeres llinies estratéxiques van enviales a un comité d'espertos internacionales "independientes" escoyíos pol Ministeriu, formáu pol italianu Massimo Colombo, del IRCCS Maggiore Hospital de Milán (Italia); Michael Manns, de la Escuela de Medicina d'Hannover (Alemaña), y Jean Michel Pawlotsky, director del Centru Nacional de Referencia pa Hepatitis Víriques y del departamentu del Hospital Henri Mondor de Creteil (Francia).

   Dempués va pidise la participación de les comunidaes, que tienen que nomar un espertu responsable pal plan y los centros y unidaes especializaes de que disponen, asina como les sociedaes científiques, colexos profesionales y asociaciones de pacientes.

   Tres les sos aportaciones, el documentu de la estratexa va remitise otra vuelta a los espertos p'aprobase de forma definitiva nun Conseyu Interterritorial que pel momentu nun tien fecha. "Va ser cuando tenga que ser, si hai que faer unu especial, va facese. Equí lo más importante ye contar con un plan", insistió Moreno.

   El secretariu xeneral de Sanidá mostróse confiáu en que les comunidaes van aplicar la estratexa que s'acuerde y va garantizase la equidá nel accesu a los tratamientos. "Cuando facemos un enorme esfuerzu pa que s'apruebe una estratexa ye porque les comunidaes comprometer a facelo (...) Si produz dalguna distorsión nun va quedar tapecida", resaltó.

Dejar un comentario

captcha